Pentru că nu există dragoste mai sinceră pentru cea pentru mâncare, bucătăria este spațiul-suflet al fiecărei case. Fie că suntem pasionați de gătit, fie că nu, în bucătărie ne adunăm pentru luat masa și depănat povești cu cei dragi, astfel că amenajarea bucătăriei trebuie să fie pe placul nostru. Atmosfera din bucătărie este direct influențată de designul interior pe care îl conturăm.
Amenajarea bucatariei avand in vedere locuinta
În funcție de tipul de locuință pe care îl avem, bucătăria va fi amenajată diferit – o amenajare bucatarie 6mp va fi fundamental diferită de una de 20 mp – stilurile de amenajare va fi unul diferit, astfel încât spațiul să fie în permanență complimentat.
Amenajarea bucatariei la casa
Când vorbim despre amenajari interioare – în special de bucatarie la casă, avem în minte o coordonată principală: spațialitatea. Pentru că avem un spațiu de mari dimensiuni la dispoziție, vom putea contura un interior mult mai aerisit – cu toate acestea, apare riscul „prea multului”.
Chiar dacă pare contraintuitiv, bucătăriile mari sunt cele mai greu de amenajat, pentru că putem cădea cu ușurință în capcana supra-aglomerării spațiului. O bucatarie la casa vine cu o serie de beneficii în design interior: mai mult spațiu de depozitare, mai mult loc de luat masa, mai mult spațiu de gătit – acestea trebuie însă să creeze fuziuni armonioase, astfel încât imaginea de ansamblu a încăperii să spună aceeași poveste.

Amenajarea bucatariei de apartament la bloc
O amenajare bucatarie apartament nu ar trebui să ne sperie precum o face: un spațiu mic poate fi mai restrictiv și mai puțin generos cu depozitarea, însă este mai intim și mai ușor de amenajat. Prin design interior conturăm iluzia de spațialitate, iar artificiile folosite vor transforma orice bucatarie de apartament la bloc într-una aerisită și spațioasă: gama cromatică deschisă, dulapuri suspendate, imprimeuri minimaliste.
Vezi mai mult în categoria noastră despre design rezidențial.

Amenajarea bucatariei la garsoniera
La fel ca bucătăria de apartament, amenajarea bucatariei la garsoniera vine cu provocarea spațiului: este important să potențăm cât de mult iluzia de spațialitate prin design interior. Fie că bucătăria este open-space sau nu, spațiul redus pe care îl avem la dispoziție trebuie fructificat la maximum, fără ca încăperea să pară suprasolicitată.

Sfaturi pentru amenajarea bucatariei tinand cont de dimensiuni
În amenajarea bucătăriei este vital să ținem cont de dimensiunile sale, pentru un rezultat cu adevărat fascinant: un spațiu de dimensiuni mari ne permite poate să ne jucăm mai mult în amenajare, însă vine și el cu provocările sale; la polul opus, bucatariile mici sunt mai ușor de amenajat, mai accesibile, însă au nevoie de extra-înțelegere a spațiului, pentru a contura un mediu estetic și perfect funcțional.
Amenajarea unei bucatarii mici
Amenajarea unei bucatarii mici se bazează pe organizare și planificare: fiecare pas din amenajare trebuie planificat, astfel că schița realizată inițial trebuie să fie cât se poate de veridică. Fiecare centimetru utilizabil contează, așa că este important să te joci cu spațiul: în bucătăriile mici, spațiul vertical capătă o funcționalitate crescută. La fel și mobilierul pliabil sau extensibil, dar și electrocasnicele încorporate în mobilier. Gama cromatică deschisă este vitală pentru a transforma spațiul într-unul spațios și luminos.

Amenajarea unei bucatarii medii
Bucătăriile medii sunt cele mai ușor de amenajat – cu mai multă spațialitate decât bucătăriile mici și cu mai puține restricții decât cele foarte mari, bucătăriile medii ne permit să ne jucăm cu gama cromatică și piesele de mobilier.

Amenajarea unei bucatarii mari
O bucătărie mare și foarte mare este ideală pentru pasionații de gătit – amenajarea ei este permisivă, iar creativitatea noastră poate prelua frâiele. Cu toate acestea, este important să nu cădem în capcana abundenței pe care ne-o întinde un spațiu generos: o bucătărie mare ne poate face să ne simțim claustrofobi dacă o supraîncărcăm cu piese de mobilier și decor mai puțin necesare.

Idei eficiente de amenajare a bucatariei avand in vedere tipul acesteia
Designul interior al bucătăriilor se pliază pe tipul acestora; există rigori de amenajare interioară care trebuie respectate în funcție de tipul bucătăriei noastre: open-space, închise, la mansardă sau de vară.
Amenajarea unei bucatarii open space
Bucătăriile open-space sunt prietenoase în amenajarile interioare – aerisite și elegante, cea mai mare provocare în amenajarea lor o constituie fuziunea, armonizarea sa cu livingului. Bucătăria open-space trebuie să curgă în continuarea designului interior din living prin cromatică și mobilier. Insulele de bucătărie și scaunele de bar sunt două dintre elementele specifice ale bucătăriilor open-space care oferă spațiului un aer rafinat și impecabil.

Amenajarea unei bucatarii inchise
Bucătăriile închise sunt cele complet separate de living și de restul locuinței; acestea pot fi de mici sau mari dimensiuni și, deși sunt mai puțin aerisite ca cele open-space, sunt mai permisive: în bucătăria închisă putem jongla cu un stil de amenajare care să nu fie în perfectă armonie cu restul casei, însă indicat este să rămânem în continuare în același registru imagistic.

Amenajarea unei bucatarii la mansarda
În bucătăria de la mansardă este vital să ne asigurăm accesul la toate facilitățile electrice de care avem nevoie; poziționarea bucătăriei cât mai aproape de sursele de lumină naturală este de preferat, iar stilul bucătăriei poate fi fie acordat la întreaga locuință, fie independent, urmărind o traiectorie diferită.

Amenajarea bucatariei de vara
Bucătăria de vară apare la casă și este o extensie, o anexă a bucătăriei interioare. Ușor de amenajat și extrem de versatilă, din bucătăria de vară nu trebuie să lipsească aparatele precum chiuveta, blatul, masa cu scaunele și grătarul – verificarea instalațiilor electrice și poziționarea corectă a bucătăriei de vară este vitală pentru o amenajare reușită.

Amenajarea bucatariei in balcon
Bucătăria în balcon este o amenajare inedită și creativă, în care trebuie să ținem cont de câteva aspecte principale:
- putem amenaja o bucătărie doar într-un balcon închis;
- aerisirea este vitală;
- balconul trebuie să fie suficient de spațios pentru a nu crea ideea de spațiu sufocant.
Amenajarea bucatariei in functie de forma ei
Fie că vorbim de amenajare bucatarie lunga si ingusta, patrata sau dreptunghiulara, fiecare dintre ele este supusă unor norme de design interior care trebuie respectate, pentru un aspect unitar și armonios.
Idei de amenajare a unei bucatarii patrate
Bucatariile patrate sunt caracterizate de echilibru vizual – întreaga amenajare interioară poate fi organizată astfel încât să se creeze un echilibru armonios, atât cromatic, cât și din punctul de vedere al mobilierului.
Principalul avantaj al bucătăriilor pătrate este versatilitatea lor – ne permit să organizăm spațiul în orice fel, iar zona de mișcare va exista în permanență; în amenajarea frontului de lucru, este important să ținem cont de regula triunghiului ergonomic, iar amenajarea va fi una armonioasă și echilibrată.

Sfaturi pentru amenajarea unei bucatarii dreptunghiulare
Bucătăriile dreptunghiulare au nevoie de un spațiu central cât mai aerisit – dacă optezi pentru o insulă de bucătărie, aceasta trebuie să fie cât mai îngustă, pentru că spațiul de mișcare să rămână în continuare generos.

Amenajarea unei bucatarii lungi si inguste
Amenajare bucatarie lunga si ingusta apare ca o reală provocare în design interior, pentru că putem cădea în numeroase capcane. Față de bucătăriile pătrate, acestea sunt mult mai dificil de amenajat; spațiul vertical trebuie folosit din abundență, cu ajutorul dulapurilor suspendate și etajerelor; în mod ideal, acestea trebuie amplasate doar pe un singur perete. Sunt de preferat elementele pliabile și extensibile, cum sunt mesele și scaunele pliabile sau cele fără spătar.

Amenajarea unei bucatarii in forma de L
Amenajarea unei bucătării cu fronturi în L apare mai ales în bucătăriile spațioase; în această amenajare există un spațiu destinat blaturilor (pe care vom avea chiuveta și plita și care va fi și spațiu de lucru). În această amenajare este vital să acordăm atenției părții de racord dintre blaturile de lucru, de punctele de interes ale bucătăriei, de poziționarea blaturilor în funcție de instalația de apă și, în final, de iluminare.
De cele mai multe ori, într-o astfel de bucătărie vom avea o regulă a triunghiului care constă în montarea a două echipamente pe o parte, iar pe cealaltă vom avea unul singur – rezultatul final constă într-o bucătărie spațioasă și echilibrată vizual.

Amenajarea unei bucatarii in forma de U
În bucătăriile în formă de U avem de-a face cu trei fronturi de lucru: două paralele legate de cel de-al treilea. În această amenajare se pune accent pe funcționalitate, pentru că avem parte de spații suplimentare de depozitare (pe unul dintre blaturi putem amplasa toaster-ul, espressor-ul etc). Este important să nu compromitem spațiul de mișcare, de circulație al încăperii, astfel că, în mod ideal, centrul bucătăriei ar trebui să rămână liber.

Idei pentru amenajarea unei bucatarii pe colt
Bucătăriile pe colț sunt din ce în ce mai întâlnite datorită versatilității lor; mobilierul și electrocasnicele sunt amplasate astfel încât vor crea un unghi de 90 de grade, majoritatea obiectelor fiind amplasate, deci, într-o singură extremă a camerei. Acest aspect face ca bucataria pe colt să fie favorita celor ce își doresc spațiu de mișcare generos.

Amenajarea bucatariei in functie de stil
Bucătăria va fi amenajată de cele mai multe ori în continuarea stilului din întreaga locuință; pentru un plus de echilibru și armonie vizuală, este necesar să ancorăm bucătăria într-un stil de amenajare bine-definit, care să îmbine esteticul cu funcționalul.
Modele de bucatarie moderna
Bucătăriile moderne sunt elegante, vii, ancorate în contemporan – cel mai adesea întâlnită în rândul milenialilor, bucătăria modernă este bazată pe rafinament și funcționalități high-tech. Organizarea este pilonul de sprijin în această amenajare, iar culorile se înscriu în schema neutrelor de cele mai multe ori, paleta cromatică fiind aparent limitată. Predomină lemnul, metalul, bambusul, elementele simple și elegante, cu linii și forme clare, precise.

Bucataria clasica si eleganta
Bucătăriile clasice sunt descrise de aerul de altădată – cu un design somptuos și elegant, bucataria clasica este descrisă de mobilier din lemn masiv, profile decorative din abundență și o schemă cromatică neutră – negru, bej, maro, iar albul este nelipsit. Aerisite și elegante, bucătăriile clasice rămân evergreen în favoritele noastre.

Bucataria in stil shabby chic
Un stil cu rădăcini franțuzești, stilul shabby chic este favoritul celor ce își doresc o amenajare romantică. În bucătăriile shabby chic asistăm la un joc continuu de culori și fuziuni între mai multe stiluri de amenajare; mobilierul este cel mai adesea masiv, iar gama cromatică se centrează în jurul culorilor neutre și deschise, poate chiar pastelate.

Bucatarii vintage
Bucătăriile vintage cuceresc prin fuziunea armonioasă dintre stiluri, culori și elemente – acest stil concentrează elemente din clasicism (mobilierul masiv), din stilul modern (culorile deschise) și chiar rustic, prin predominanța lemnului. Stilul vintage este extrem de permisiv, pentru că avem voie să jonglăm cu materialele și culorile astfel încât să creăm o amenajare armonioasă, ancorată în viziune estetică, care să ne amintească de anii de altădată.

Bucataria rustica
Un stil iubit și versatil, stilul rustic este preferatul iubitorilor de tradițional și natural. Inspirat din natură și traiul tradițional, stilul rustic abundă în elemente naturale: lemn masiv, culori organice, piatră, decorațiuni „furate” din natura vie, nefinisată, imperfectă.

Bucataria minimalista
Bucătăria minimalistă este ideală pentru spațiile mici, în care vrem să accentuăm dimensionalitatea bucătăriei. Caracterizată de impecabil și aerisit, bucătăria minimalistă se centrează în jurul culorilor deschise, iar accentul cade pe construirea unei amenajări echilibrate, armonioase, ancorate în funcționalități inteligente care să ne simplifice viața.

Bucataria simpla
Bucătăria simplă diferă de cea minimalistă pentru că aici avem parte de mai multă culoare și mai mult decor; departe de a fi un stil abundent în elemente, bucătăria simplă este mai permisivă decât cea minimalistă – putem alege elemente de decor, putem jongla chiar și cu imprimeurile. Este varianta ideală de amenajare accesibilă pentru un spațiu de dimensiuni reduse.

Bucataria in stil mediteranean
Bucătăriile mediteraneene ne poartă pe aripi de vacanță – exotice, elegante, aspirante, bucătăriile mediteraneene au la bază gama cromatică alb-albastru, definitorie pentru Grecia și meleagurile ei. Elegante și totuși extrem de relaxate, bucătăriile în stil mediteranean sunt favoritele visătorilor și iubitorilor de mare sau ocean, fiind abundente în elemente naturale, exotice, maritime.

Bucatarie in stil scandinav
Bucătăriile în stil scandinav sunt favoritele celor ce își doresc o amenajare modernă with a twist – simplă, elegantă, sofisticată, stilul scandinav combină simplitatea cromatică a modernului cu elementele de inspirație scandinavă – lemnul, metalul, textilele sunt elemente care nu lipsesc dintr-o amenajare scandinavă, nordică, desăvârșită.

Propuneri de amenajare a bucatariei cu detalii suplimentare
În funcție de spațialitatea pe care ne-o propune bucătăria noastră, putem include în amenajare anumite detalii suplimentare cu rol atât estetic, cât și funcțional:
Idei de amenajare a bucatariei cu insula
Insula este cel mai îndrăgit elemente de amenajare în bucătării. Apare cel mai adesea în bucătăriile spațioase și pătrate, asigurând un echilibru fascinant în amenajare; este destul de dificil de amplasat într-un spațiu mic. Nu doar estetică, insula de bucătărie este și funcțională – poate fi loc de luat masa sau de gătit și ne oferă spațiu de depozitare suplimentar.

Sfaturi de amenajare a bucatariei cu bar
Barul este o adiție modernă și rafinată în bucătărie, fiind ideal îndeosebi în bucătăriile open-space, pentru că le separă de living. La fel ca insula, are dublu rol: contribuie la armonia estetică a spațiului, însă este folosit și pe post de blat suplimentar de lucru sau zonă de depozitare.

Cum sa alegi culorile potrivite in bucatarie?
Psihologia culorilor este cel puțin fascinantă – culorile contează mai mult decât credem. În vreme ce unele dintre ele ne sporesc apetitul, altele îl inhibă, așa că importanța lor pentru bucătărie este de neignorat:
Bucatarii amenajate cu alb sau negru
Un design alb-negru este perfect pentru o bucătărie modernă, rafinată; culorile deschise se complementează impecabil cu cele închise, creându-se un mix ideal între mister și eleganță. Aceste culori sunt nu doar aspectuoase, ci și versatile și ușor de întreținut în timp; pentru un plus de efect, putem „sparge” designul interior cu o pată de culoare – cu un scaun verde sau galben, de exemplu, sau cu draperii colorate.

Bucatarii amenajate in culori deschise (culori calde si neutre)
Culorile deschise – calde și neutre – sunt ideale pentru spațiile mici și medii, pentru că le oferă un plus de dimensionalitate. Această gamă cromatică transformă spațiul într-unul aerisit și impecabil, curat, respirabil și elegant în același timp. Albul este nelipsit din această schemă de culori, alături de bej, gri, crem.

Bucatarii amenajate in culori puternice
Vii, îndrăznețe, puternice, culorile puternice sunt favoritele celor ce își doresc să ducă amenajarea la un alt nivel – culorile puternice redau personalitatea noastră. Culorile închise sunt sofisticate, masculine și misterioase – negru, gri, bleumarin -, în vreme ce culorile deschise aduc realmente spațiul la viață și ne energizează – verde deschis, galben, portocaliu.

Amenajarea bucatariei in combinatii de doua sau mai multe culori
Combinațiile cele mai întâlnite de culori în bucătărie sunt alb-negru, alb-albastru și bej-maro; albul poate fi combinat cu orice culoare pentru un aspect îndrăzneț, dar nu extravagant (alb-galben, alb-roz). Este important să păstrăm proporțiile firești – culorile „potolite” pot fi aduse la viață prin cea mai mică pată de culoare, însă moderația e cheia, pentru a nu contura un tablou încărcat vizual.

Idei de amenajare a bucatariei avand in vedere finisajele
Finisajele sunt parte importantă a fiecărei bucătării, pentru că au puterea să transforme întreg aspectul de ansamblu al încăperii:
Amenajarea bucatariei cu tapet
Tapetul în bucătărie este îndrăgit dintotdeauna – imprimeurile florale, texturate sau dimpotrivă, simple, elegante – aduc un plus de altceva în spațiile noastre. Sunt de evitat imprimeurile încărcate în bucătăriile mici, pentru a nu supraaglomera spațiul; de asemenea, este vital să alegem tapetul de cea mai bună calitate, care să fie rezistent condițiilor din bucătărie (abur, ulei etc).

Sfaturi pentru amenajarea bucatariei cu faianta si gresie
În cele mai multe dintre bucătării vom avea parte de faianță și gresie, fiind cele mai îndrăgite și versatile finisaje. Gama din care putem alege astăzi este incomensurabilă, așa că avem la dispoziție o multitudine de culori, imprimeuri și texturi care să complementeze armonios bucătăria noastră. La fel ca în cazul tapetului, este necesar să optăm pentru calitate înaltă, care să ne asigure rezistență în timp.
Idei pentru amenajarea bucatariei cu parchet sau linoleum
Parchetul și linoleumul sunt mai rar întâlnite în bucătării, însă avem la dispoziție variante care să se încadreze cu ușurință în estetica bucătăriei noastre. Este important să alegem o pardoseală dedicată bucătăriei, pentru că este expusă unor condiții aparte față de living – abur, ulei, trafic mai intens etc.

Bucatarii amenajate cu sticla
Sticla simplă, imprimată sau colorată își poate face loc cu ușurință în bucătăriile noastre – putem alege să folosim sticla pentru blat, pentru dulapuri sau pentru locul de luat masa. Sticla vine cu o serie de avantaje în amenajare bucătăriei:
- este ideală pentru spațiile mici, pentru că reflectă lumina;
- se găsește într-o varietate de culori și imprimeuri;
- este ușor de întreținut.
Sticla este un material din ce în ce mai îndrăgit în amenajările interioare datorită versatilității sale și aspectului elegant, strălucitor și simplu în același timp.

Cum sa alegi mobila de bucatarie?
Mobilierul din bucătărie trebuie să fie fuziunea perfectă între estetic și funcțional: mobila de bucătărie nu trebuie doar să arate bine, ci și să reziste unor condiții atipice și să ne ofere suficient spațiu de depozitare. În faza de proiectare a mobilierului de bucătărie este important să avem în vedere un stil care să se potrivească cu imaginea de ansamblu și materiale care să corespundă stilului nostru de viață.
Amenajarea bucatariei cu canapea sau coltar
Canapeaua și colțarul sunt cel mai des întâlnite în bucătăriile pe colț; acestea trebuie să fie ancorate în stilul de amenajare al bucătăriei (o bucătărie clasică nu va avea un colțar minimalist și viceversa), și trebuie să fie dedicate acestui spațiu, pentru ca materialele să reziste în timp. Sunt ideale pentru bucătăriile spațioase și înlocuiesc scaunele, fiind atât estetice, cât și funcționale – majoritatea dintre ele vin ca un extra-spațiu de depozitare.

Amenajarea bucatariei fara corpuri suspendate
Bucătăriile fără corpuri suspendate sunt, de cele mai multe ori, bucătării spațioase, care permit amplasarea mobilierului doar la sol. Este important să păstrăm un echilibru între cele două jumătăți ale încăperii, astfel încât partea de sus să nu fie prea goală, iar zona în care este amplasat mobilierul să nu fie supraaglomerată.

Sfaturi pentru alegerea mesei si scaunelor de bucatarie
În alegerea mesei și scaunelor de bucătărie este important să ții cont de câteva aspecte:
- masa și scaunele trebuie alese în funcție de dimensiunea spațiului: bucătărie mare, masă mare; bucătărie mică, masă extensibilă și scaune pliante sau fără spătar;
- forma mesei trebuie să corespundă cu forma bucătăriei, pentru echilibru;
- masa și scaunele trebuie să fie din materiale calitative (lemn, mese laminate) și confortabile deopotrivă, în ce privește scaunele;
- culoarea lor trebuie să fuzioneze armonios cu gama cromatică din bucătărie – fie să fie în același ton, fie în contrast cromatic cu mobilierul de bucătărie;
- trebuie alese în funcție de stilul de amenajare al bucătăriei – bucătăria clasică va avea masă și scaune din lemn masiv, în vreme ce pentru bucătăria scandinavă putem alege materiale mai ușoare.