Idei de amenajare dormitor: +40 Imagini si sfaturi practice de amenajare


Dormitorul reprezintă cea mai intimă, dar și una dintre cele mai importante încăperi dintr-o locuință. Tocmai din acest motiv, în amenajarea acesteia trebuie pusă o amprentă personală, dar și de mult bun-gust și simț practic – confortul și starea de bine trebuie să guverneze întreaga locuință. 


Cum planifici amenajarea dormitorului?

Planificarea amenajării unui dormitor poate fi o muncă istovitoare dacă nu există organizare. Bugetul este primul factor asupra căruia trebuie să reflectăm înainte de a începe lista de cumpărături. Pe lângă buget, preferințele personale, dar și personalitatea trebuie să-și pună amprenta asupra încăperii care va reprezenta oaza ta de relaxare, după o zi plină la job.


Amenajarea dormitorului avand in vedere tipul locuintei

Tipul locuinței reprezintă un factor foarte important în momentul amenajării unei încăperi, dar mai ales a dormitorului. În funcție de dimensiunea și tipul locuinței (apartament, casă, garsonieră etc.) amenajarea poate să difere pentru a scoate în evidență lumina, culorile, dar și pentru a avantaja dimensiunea sau stilul. 

Este important să amenajăm dormitorul astfel încât a compensa posibilele sale lipsuri – lumină, spațiu insuficient, compartimentare nefavorabilă etc.


Amenajarea dormitorului din apartament

Când ne gândim la un dormitor dintr-un apartament facem automat legătura cu un spațiu restrâns. În ceea ce privește mobilierul, nu trebuie să renunțăm la confort și la gusturile personale, mai ales în ceea ce privește patul – atracția principală a încăperii. 

Atașarea unei oglinzi pe unul dintre pereți va da impresia de spațiu mare, deschis, iar paleta de culori trebuie să coincidă în primul rând cu preferințele personale, dar și cu dimensiunea dormitorului. Deși mai mic poate decât un dormitor de la casă, dormitorul din apartament are un atuu fantastic: este mai intim ca niciodată.


Amenajarea dormitorului la casa

Spațiul disponibil pentru un dormitor poate fi limitat chiar și la casă. Pentru a da impresia unui spațiu mare, amenajat cu stil și cu impact, se recomandă alegerea unor culori neutre care au scopul să mărească spațiul îngust, dar și alegerea unui mobilier simplu, elegant, care să nu încarce încăperea. 

Cu toate acestea, recunoaștem – cel mai probabil, în majoritatea cazurilor, un dormitor la casă poate părea mai ușor de amenajat, dacă spațiul este generos. Cu toate acestea, tindem să cădem în capcana „prea multului”, ceea ce înseamnă tindem să umplem tot spațiul avut la dispoziție, amenajarea finală fiind una sufocantă.


Amenajarea dormitorului in garsoniera

Cu cât spațiul este mai restrâns, cu atât amenajarea lui poate fi mai dificilă – dar privește-o, mai degrabă, ca pe o provocare creativă. În cazul unui dormitor dintr-o garsonieră, cel mai important este alegerea poziționării mobilierului. 

Este indicat să montăm patul lângă geam, iar restul pieselor de mobilier să fie răsfirate în toată încăperea, dar să nu facem exces de acestea. Culori deschise, nuanțe de gri și alb sunt ideale pentru a mări spațiul și pentru a oferi o atmosferă relaxantă și liniștitoare. 


Amenajarea dormitorului la mansarda

În cazul unui dormitor la mansardă, putem întâmpina probleme cu lumina naturală și cu senzația de aerisire. Nuanțele cele mai potrivite pentru pereți sunt galbenul, albul și nuanțele de bej și crem. Pentru a reflecta lumina și a da senzația de un spațiu aerisit, mobilierul și celelalte piese decorative trebuie să fie în nuanțe deschise.


Amenajarea dormitorului intr-o locuinta tip open space

În ceea ce privește o locuință open-space, trebuie să fim atenți la montarea pieselor de mobilier pentru a nu crea senzația de sufocare. Nuanțele ideale pentru acesta sunt cele de bej, crem, alb, gri și chiar galben. Aceste palete de culori nu îngreunează vizual spațiul și oferă senzația de confort și relaxare. 


Amenajarea dormitorului la demisol

Amenajarea unui dormitor situat la demisol poate reprezenta o provocare la prima vedere. În general, demisolul nu deține multe surse prin care poate pătrunde lumina naturală. Ținând cont de acest aspect, mobilierul, nuanțele pentru pereți și textile trebuie să fie în culori cât mai deschise și luminoase pentru a reda lumina de care nu beneficiază spațiul. Albul și cremul sunt cele mai potrivite în acest caz.


Amenajarea dormitorului tinand cont de forma spatiului

Cele mai importante decizii și idei de amenajare vor porni de la forma și dimensiunea spațiului. Deși la o primă vedere dormitorul mic poate reprezenta o adevărată provocare în ceea ce privește amenajarea lui, cu sfaturile potrivite, amenajarea și decorarea acestuia va fi un succes.


Idei de amenajare a unui dormitor dreptunghiular

Un dormitor dreptunghiular te „forțează” să așezi patul pe latura mai lungă a încăperii. Provocarea principală? Să faci spațiul să nu se simtă „claustrofobic” din cauza laturilor apropiate. În dormitorul dreptunghiular joacă-te cu formele – alege tablouri și fotografii în rame de dimensiuni și forme inedite, atipice, nicidecum (doar) dreptunghiulare. Poți vopsi pereții cu lungimea mai mică în culori calde și pe cei mai mari în nuanțe reci, pentru o balanță vizuală desăvârșită.


Amenajarea dormitorului patrat

Să amenajezi un dormitor pătrat este cu siguranță o provocare – joacă-te cu simetria, însă nu o face într-un mod obositor sau forțat pentru ochi. Încearcă să nu aglomerezi spațiul, pentru că va da senzația de sufocant – optează pentru un stil de amenajare cât mai relaxat și simplu – da, la minimalism ne referim. 

Sau la un stil modern-contemporan. Și nu uita să profiți și de spațiul vertical – în loc de noptiere la marginile patului, poți opta pentru etajere suspendate de exemplu.


Cum amenajezi un dormitor lung si ingust

Dormitorul lung și îngust trebuie să dețină notele potrivite de design pentru a transforma această suprafață într-un loc aerisit și confortabil. Nu este recomandat să încărcăm spațiul, oricum redus, prin mobilier inutil. Rămâne valabilă recomandarea: bucură-te din plin de spațiul vertical și încearcă să echilibrezi spațiul prin culori și dispunerea mobilierului.


Sfaturi privind amenajarea dormitorului tinand cont de dimensiuni

Dimensiunea este primul factor asupra căruia trebuie să reflectăm în momentul amenajării unei încăperi. În ceea ce privește un dormitor, spațiul facilitează cele mai importante idei de decor și organizare. 


Amenajare dormitor mic

Chiar și un dormitor mic poate deveni o oază de relaxare și confort. Cu sfaturile potrivite, piese de mobilier perfecte pentru tine și paleta de culori ideală, poți transforma un spațiu mic în dormitorul visurilor tale – mai ales că un dormitor mic înseamnă un dormitor intim și călduros.


Amenajarea dormitorului de dimensiuni medii

Dormitorul de dimensiuni medii este poate cea mai întâlnită variantă: nici prea mare, dar nici mic, dormitorul mediu îți dă posibilitatea să fii creativ și flexibil în amenajare, să ne jucăm cu formele și culorile și să creăm un echilibru. Este important să conturăm o identitate vizuală constantă a spațiului nostru și să amenajăm întreg dormitorul în același stil.


Amenajarea unui dormitor mare

Ai crede că dormitorul mare este cel mai ușor de amenajat, nu? În realitate, dormitorul mediu este probabil cel mai simplu de amenajat. Deși dormitorul mare îți permite să ai culori îndrăznețe, mobilier masiv și decorațiuni statement, poți cădea într-o capcană foarte riscantă: supra-aglomerarea spațiului. Deci, chiar dacă spațiul e foarte generos, nu uita că supra-aglomerarea va face camera să îți ofere un sentiment sufocant, de claustrofobie. 


Amenajarea dormitorului cu balcon

Dormitorul cu balcon este, de cele mai multe ori, un balcon mediu sau mare. Aici este important de reținut că trebuie să avem grijă la dispunerea mobilierului și decorului, astfel încât să nu blocăm/îngreunăm accesul în balcon. Cel din urmă poate fi decorat în același stil de amenajare ca întreaga încăpere, pentru un aspect echilibrat și armonios.


Amenajarea dormitorului tinand cont de cui ii este dedicat

Dincolo de tipul dormitorului nostru, înainte de orice (re)amenajare, trebuie să ne întrebăm: cine va petrece aici cel mai mult timp? Va fi dormitorul părinților, al copiilor sau poate dormitor de oaspeți? În funcție de cine va fi „părintele” dormitorului, amenajarea va fi adaptată și realizată astfel încât să se plieze vârstei, în primul rând.


Idei de amenajare a dormitorului pentru copii

Amenajarea dormitorului pentru copii va fi, practic, o oază de culoare, energie, texturi simpatice și decorațiuni prietenoase cu cel mic. O amenajare pentru dormitorul copilului trebuie să fie caracterizată de culoare: nu vom amenaja acest dormitor în tonuri de gri, de exemplu. 

Nuanțele pastelate, decorațiunile-jucării din lemn, mobilierul prietenos (cu laturile rotunjite, nu cu colțuri în care cel mic s-ar putea răni) sunt piloni de sprijin în amenajarea dormitorului pentru copii. Iar dacă cel mic nu este, totuși, atât de mic (vorbim de copiii cu vârste de peste 9 ani), ține cont și de părerile și dorințele sale – fă-i un dormitor în care să îi placă să își petreacă timpul. Și gândește în perspectivă – chiar dacă cel mic are acum 3 ani, în 2 ani va avea nevoie de un birou, de exemplu – ia în calcul aceste aspecte.


Amenajarea dormitorului pentru adolescenti si tineri

Când vine vorba de dormitorul adolescenților, părerea ta trebuie să treacă în planul secund: chiar dacă poate ți-ai dori să amenajezi singur, trebuie să ții cont de gusturile și preferințele adolescentului. Mai pretențioși poate chiar și decât adulții, adolescenții petrec extrem de mult timp în camera lor, așa că e important să le conturăm un „safe space”, un spațiu în care să se simtă cu adevărat acasă. 


Amenajarea dormitorului matrimonial

Când vine vorba de dormitorul matrimonial, putem privi amenajarea ca pe un tango senzual: dormitorul părinților trebuie să fie unul regal, intim, scăldat în lumină difuză și cu o coloristică plăcută. Funcționalitatea este la fel de importantă – aici e important să nu uiți să dublezi lucrurile. Două noptiere, două dulapuri mari (sau două secțiuni distincte în dressing), două zone care, deși sunt amenajate în același stil, să răspundă nevoilor fiecăruia.


Amenajarea dormitorului tip camera de oaspeti

Când amenajezi camera de oaspeți, trebuie să ai în vedere că în ea s-ar putea „caza” pentru câteva seri diferite tipuri de oameni: poate socrii, poate prietenii copiilor, poate un coleg aflat la nevoie. Deci, este important să conturezi o amenajare cât mai versatilă, care se pliază pe mai multe categorii de vârste și stiluri de viață. Poate rozul nu ar fi, de exemplu, cea mai înțeleaptă alegere.


Cum amenajezi un dormitor pentru o singura persoana?

Un dormitor pentru o singură persoană – fie el la garsonieră, casă sau apartament – trebuie să fie cât mai funcțional. Cel mai probabil nu vei avea nevoie de un pat king-size, deci o canapea sau un pat single ar fi alegeri mai înțelepte. Dormitoarele single se pliază foarte bine în amenajările „cozy”, pastelate, dar și în cele masculine, în tonuri de bleumarin sau gri. 


Idei de amenajare a dormitorului avand in vedere locul de dormit

Canapea sau pat matrimonial? În funcție de ce alegi, locul de dormit va influența întreaga amenajare – trebuie să ai în vedere că patul (indiferent de felul lui) este focusul încăperii, zona de reîncărcare și odihnă.


Amenajarea dormitorului cu canapea

Să alegi o canapea în defavoarea patului poate părea că alegi să „renunți” la confort. Într-adevăr, saltelele tradiționale de pat s-ar putea să fie mai comode – însă un research amănunțit îți va oferi o canapea super-confortabilă; canapeaua este soluția de compromis perfectă mai ales pentru dormitoarele mici sau medii. Canapeaua este soluția ideală pentru dormitor în mai multe situații:

  • camera unui adolescent 
  • dormitor single pentru tineri
  • canapea dublă/single pentru dormitoarele de dimensiuni reduse
  • pentru un dormitor de garsonieră.

Amenajarea dormitorului cu pat

Când amenajezi un dormitor cu pat, ține cont de dimensiunea de care ai nevoie; dacă amenajezi camera unui adolescent, salvează spațiu prin alegerea unui pat single. Dacă amenajezi dormitorul matrimonial, poți alege, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, un pat king-size sau queen-size.


Stiluri de amenajare a dormitorului

Modern sau poate vintage? Stilul în care amenajezi dormitorul va influența schema sa cromatică, prezența decorațiunilor și, per total, felul în care te vei simți când petreci timp acolo. Iată care sunt cele mai apreciate stiluri de amenajare ale dormitoarelor: 


Cum amenajezi un dormitor modern?

Când amenajezi un dormitor modern, alege să fii cât mai ancorat în prezent: piesele prea rustice sau care par „old-school” nu își au locul aici. Alege, de asemenea, materiale moderne, ușoare, modulare – mobilierul nu va fi nicidecum masiv. Poți avea jaluzele rulou în loc de draperii, iar schema cromatică e ideal să fie neutră – fie închisă (gri, maro, bleumarin), fie deschisă (bejuri, griuri-calde).


Amenajarea dormitorului in stil minimalist

În minimalist, deja știm – „mai puțin înseamnă mai mult”. Asta înseamnă că decorațiunile nu vor face parte din dormitorul tău; alege materiale cât mai ușoare (deci, fără lemn masiv), în tonuri cât mai deschise. Albul este favoritul în stilul minimalist. 


Amenajarea unui dormitor contemporan

În amenajarea unui dormitor contemporan, ține cont de toate directivele din amenajarea dormitorului modern; cele două sunt extrem de asemănătoare, însă stilul contemporan este ușor mai „extravagant”. Folosește cât mai multe decorațiuni abstracte, forme neobișnuite, extravagante, accente metalice; menține, per total, un stil rece și ușor impersonal. Schema cromatică este una neutră. 


Idei de amenajare a unui dormitor simplu

Un dormitor simplu poate fi caracterizat ca un mix între stilul clasic, modern și minimalist: practic, niciun stil de amenajare nu iese neapărat în evidență, iar simplitatea reiese la nivel de culoare și mobilier. Extravaganța nu este un coordonat al acestui stil – este elegant, dar nu la fel de rafinat ca stilul clasic, și are decorațiuni (chiar dacă puține), deci de aici diferența față de minimalism.


Amenajarea unui dormitor elegant

Un dormitor elegant va fi adesea întâlnit în penthouse-urile de lux: rafinamentul este pilonul de sprijin în acest dormitor. Toate piesele folosite sunt de o calitate premium, culorile sunt neutre, dar nu numai (roșul poate fi prezent aici, verdele-smarald la fel), iar materialele care nu pot lipsi sunt mătasea, catifeaua, bumbacul organic. 


Amenajarea unui dormitor vintage

Dintr-un dormitor vintage nu lipsesc combinațiile aparent bizare de culori: galben, roșu, oranj și verde – da, aceasta poate fi paleta cromatică dintr-un astfel de dormitor. Culorile pastelate sunt și ele îndrăgite aici. Accentul cade pe „volum” – draperiile sunt impunătoare, super-voluminoase, la fel ca lenjeria de pat și mobilierul statement, masiv. 


Dormitorul rustic: idei de amenajare

Cuvântul-cheie în amenajarea unui dormitor rustic? Cu siguranță „lemn” – într-o amenajare rustică, trebuie să încorporezi cât mai mult lemn în mobilier și finisaje. Apoi, nu uita de culori: schema cromatică trebuie să fie una cât mai organică, apropiată de natură.


Amenajarea unui dormitor in stil feng shui

În amenajarea unui dormitor feng-shui, trebuie să ții cont de câteva principii esențiale:

  • patul trebuie fabricat exclusiv din materiale naturale
  • lenjeria aleasă trebuie să fie non-toxică
  • optează pentru culori cât mai organice, neutre, vegetale
  • trebuie să ții cont de principiul perechilor: totul trebuie să fie dublat; două comode, două noptiere, două oglinzi. Piesele dublate trebuie să fie identice
  • sursa ideală de iluminare feng-shui este candelabrul
  • nu aduce plante (mai ales ghivece) în dormitor.

Amenajarea dormitorului in stil clasic

Stilul clasic este poate cel mai întâlnit în majoritatea dormitoarelor, fiind un stil romantic, feminin și destul de ușor de pus în practică:

  • folosește scheme de culori neutre și luminoase
  • materialul principal: lemnul masiv
  • alege cât mai multe fibre și materiale naturale 
  • optează pentru decorațiuni cât mai delicate
  • folosește accente metalice aurii.

Amenajarea dormitorului in stil romantic

Un stil gingaș și jovial, stilul romantic din dormitor poate fi descris într-un singur cuvânt: pastel. Culorile pastelate transformă aproape orice dormitor în unul romantic – nu te feri de roz, galben, alb și alege un mobilier ușor; decorațiunile pentru care optezi trebuie să fie cât mai feminine și senzoriale.


Amenajarea dormitorului in stil mediteranean

Amenajarea dormitorului în stil mediteranean îți transformă camera în resortul favorit de vacanță. Acest dormitor este amenajat, de cele mai multe ori, în combinația alb-albastru, o schemă cromatică marină și liniștitoare. Nu te feri de decorațiuni maritime – un vas cu scoici și nisip, de exemplu. 


Amenajarea dormitorului in stil industrial

Un stil pretențios și inedit, un dormitor în stil industrial nu e pentru oricine, întrucât poate părea rece și impersonal, fiind la opusul stilului romantic. Griul închis, bleumarinul, negrul, metalul sunt elemente care nu pot lipsi dintr-o amenajare industrială.


Cum sa amenajezi un dormitor de lux

De multe ori, percepem luxul greșit. Luxul nu se vede. Luxul se simte – de aceea, un dormitor de lux înseamnă un dormitor în care investești cu adevărat în calitate. De la mobilier și până la accesorii, lenjerii de pat, perne și chiar și până la pijamalele pe care alegi să le porți, toate aceste aspecte sunt încorporate într-un dormitor de lux. Luxul este satin, mătase, catifea, bumbac de cea mai bună calitate, finisaje impecabile.


Mobilierul in dormitor: cum il alegi si cum sa il aranjezi

Pe lângă pat, în dormitor vei mai avea și alte piese de mobilier, pe care trebuie să le alegi în concordanță cu întreaga amenajare: 

  • stil minimalist/modern/contemporan = mobilier ușor, modular, flexibil
  • stil clasic/elegant = mobilier din lemn masiv
  • spațiile mari îți permit un mobilier impunător
  • în dormitoarele mici, nu alege mobilierul mare, din lemn masiv 
  • nu alege piesele de mobilier „la set”; mobilierul asortat face o cameră mai puțin elegantă
  • gândește-te nu doar la estetic, ci și la funcționalitate.

Decoratiunile din dormitor: idei inspirationale

Când vine vorba despre decorațiunile din dormitor, încearcă să nu cazi în capcana supra-aglomerării spațiului: chiar ai nevoie de 9 perne decorative? Ai în vedere că decorațiunile atrag praf, așa că va trebui să îți asumi că vei avea timp să te îngrijești de fiecare în parte. Piesele de artă, fotografiile, oglinizile și plantele sunt decorațiuni care vor rămâne „evergreen” în dormitoarele noastre.


Cum sa alegi textilele potrivite in dormitor?

Perdea, draperie, covor – cum le alegem? În primul rând, optează pentru calitate; aceste piese dau adeseori tonul din întreaga încăpere este dat de aceste piese. Un covor calitativ va eleva întreg aspectul camerei – ține cont de dimensiunea covorului atunci când îl alegi. Un covor prea mic pentru o cameră va crea mult spațiu jenant, în vreme ce un covor prea mare va face camera să pară încărcată.

În ce privește draperiile, optează pentru draperii masive doar dacă spațiul îți permite. Într-un dormitor mic, draperiile impunătoare vor încărca spațiul. În ce privește perdelele, optează pentru opțiuni light ca densitate și culoare – imprimeurile nu sunt întodeauna cea mai bună alegere.


Sfaturi privind alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru dormitor

Lumina din dormitor trebuie să fie caldă, difuză, plăcută. O lampă și o plafonieră sunt alegerile ideale, dar poți opta și pentru aplică / aplice pe pereți dacă ai un dormitor mai spațios. Pe fiecare noptieră e ideal să adaugi câte o lampă. 


Amenajarea dormitorului cu tapet

Tapetul e o soluție ideală pentru atunci când îți dorești ca pereții tăi să aibă acel „twist”; poți opta pentru tapet floral sau cu imprimeu (atenție însă să nu fie obositor ochiului), sau pentru un tapet simplist, elegant, care să imite de exemplu piatra sau cărămida.


De ce sa alegi ESHO pentru amenajarea dormitorului?

„Dar nu pot amenaja singur?” Ba da, poate că ai putea. Dar haide să vezi de ce ar trebui să amenajezi cu ESHO:

  • economisești timp, pentru că nu vei mai umbla prin magazine și la furnizori după materiale
  • economisești bani, pentru că noi chiar ne ținem de buget – de câte ori nu ți-ai spus că „voi cheltui doar x lei” și ai sfârșit cheltuind de două ori mai mult? 
  • suntem o echipă de profesioniști cu ani de experiență în domeniu – ce înseamnă asta? Că vei avea amenajarea dorită din prima 
  • economisești…stres. Pentru că nu vei fi nevoit să cauți materiale, meșteri, furnizori etc
  • și, în final, ca să te bucuri de dormitorul pe care îl meriți cu adevărat.