Montarea Parchetului: Etape, instrucțiuni și materiale necesare


Montarea Parchetului: Etape, instrucțiuni și materiale necesare

Atunci când discutăm despre renovarea sau finisarea locuinței, montarea parchetului reprezintă un pas extrem de important. Așadar, de unde se începe montarea parchetului? Având în vedere noile modele de parchet de pe piață, montarea parchetului poate fi realizată chiar și de începători în domeniu sau amatori. Este suficient să ai la îndemână uneltele necesare și un ghid detaliat.


Tipuri de parchet: Cum faci o alegere inspirată?

Știm cu toții că există 3 tipuri de parchet: laminat, masiv și stratificat. Însă este necesar să știm care este diferența dintre aceste tipuri și care este varianta cea mai potrivită nevoilor noastre. Soluția perfectă nu există, însă există argumente pro și contra pentru fiecare tip de parchet în parte.

Fie că urmează să optezi pentru montare parchet peste cel vechi sau peste dușumea, important este să știi despre ce este vorba!


Parchetul masiv

Parchetul confecționat din lemn masiv este opțiunea cea mai populară, dar și cea mai costisitoare. Această variantă oferă elegantă, frumusețe, căldură lemnului natural, precum și zgomotul specific.

Parchetul masiv este format dintr-un strat gros de lemn, de cele mai multe ori din esență tare. În general este utilizat salcamul sau stejarul, având în vedere că este necesar să reziste.

Sensibil la variații de temperatura și la umiditate, parchetul masiv nu este recomandat să fie utilizat în bucătărie, baie sau parterul locuințelor. De asemenea, spre deosebire de celelalte tipuri de parchet, cel masiv nu se montează pe planșeul de beton, de aceea este nevoie de mai mult efort.

Parchetul masiv este sensibil la uzură zilnică și la impact, însă dacă acesta va fi întreținut bine, va rămâne într-o stare bună pentru mult timp. Așadar, este important să ai grijă să nu scapi obiecte grele sau să îl zgârii atunci când muți mobila.


Parchetul stratificat

Parchetul stratificat este compus din mai multe straturi, fiind o varianta excelenta dacă îți doreșți o varianta apropiată a lemnului, însă nu ai un buget pentru a cumpără parchet masiv. 

Parchetul stratificat poate fi dublustratificat sau triplustratificat. Cel dublustratificat conține un strat de lemn și unul de suport, iar cel triplustratificat conține trei straturi de lemn din diferite specii.

Parchetul dublustratificat este ideal pentru locuințele cu încălzire în pardoseală, parchetul fiind montat prin lipire. De obicei acesta prezintă un strat de 3,5 mm de uzură, iar stratul de lemn fiind din mesteacăn sau din pin.

Parchetul triplustratificat are o durata de viață destul de mare și nu se deformează cu ușurință. Acesta este format dintr-un strat gros de uzură și din două straturi de lemn.

Acesta oferă un grad mare de stabilitate și poate fi montat în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi: parterul, beciul, etc.


Parchetul laminat

Parchetul laminat reprezintă cea mai comună și practică varianta pentru toți cei care nu au un buget destul de mare, însă care își doresc o pardoseală care să nu fie greu de întreținut. Așadar, dacă ai nevoie de un parchet durabil și rezistent, fără să depui prea mult efort în legătură cu întreținerea acestuia, poți opta pentru parchetul laminat.

Parchetul laminat este compus din trei straturi: stratul de baza care acționează că o barieră împotriva umezelii, stratul mijlociu care semnifică panoul derivat din lemn și stratul de suprafață care este tratat cu rășină specială. Această rășină conferă aspectul lucios, precum și rezistență.

Este ușor de montat și simplu de întreținut, fiind totodată rezistent la uzură. De asemenea, în cazul în care se produce o problema, plăcile parchetului de laminat sunt ușor de înlocuit. 

Rezistență la umezeală este scăzută, ceea ce înseamnă că dacă nu este montat așa cum trebuie, poate apărea mucegaiul.


Montarea parchetului: avantaje și dezavantaje

·        Parchetul masiv 

Parchetul masiv este alegerea principala a persoanelor care doresc să beneficieze de rezistență de-a lungul timpului și calitate. Chiar dacă are un preț puțin mai ridicat față de parchetul stratificat și cel laminat, parchetul masiv este rezistent la umiditate și asigura o izolare termică foarte bună. Când vine vorba despre montaj parchet, este esențial să fii atent la fiecare detaliu în parte. Solicită recomandările specialiștilor în legătură cu montare parchet masiv!

·        Parchetul stratificat

Parchetul stratificat poate fi montat chiar și în zonele în care umiditatea este mare, putând fi montat direct pe planșeul de beton, chiar dacă acesta prezintă umiditatea de maxim 4%. În plus, este rezistent din punct de vedere mecanic. O montare parchet stratificat făcută că la carte poate fi realizată doar de specialiștii în acest domeniu.

·        Parchetul laminat

Mulți se întreabă de unde se începe montarea parchetului? Ei bine, află cum se pune parchetul laminat în doar câteva cuvinte.

Parchetul laminat se montează foarte ușor, însă nu e recomandat să fie montat în zone cu umiditate, cum ar fi bucătăria sau baia. Acesta poate fi montat în dormitor sau în living, în funcție de diverși factori. Principalul dezavantaj al parchetului laminat se referă la faptul că zgomotul emis de acesta, atunci când calci, nu este unul natural. 


Materialele și instrumentele necesare în montarea parchetului:

Înainte de a începe montarea parchetului, este de la sine înțeles faptul că ai nevoie de mai multe materiale și instrumente pentru rezultate foarte bune. Orice proiect necesită colaborarea cu o echipa specialistă în domeniu care să îți ofere rezultate extraordinare. 

Materialele necesare pentru montarea parchetului sunt următoarele: parchet triplustratificat, folie barieră de vapori, PEE, silicon acrilic, etc.

Uneltele necesare pentru instalarea parchetului: creion, echer, rigla, croșeta, bormașina, până pentru parchet, fierăstrău electric, etc.


Montarea parchetului: Instrucțiuni pas cu pas 

Montarea parchetului e un pas important atunci când discutăm despre finalizarea sau chiar renovarea unei locuințe. Pentru rezultate excelente este necesar să ai la îndemână atât uneltele potrivite, cât și materialele necesare. Verifică din start care sunt toate astea și află care este părerea specialiștilor în acest domeniu!

Primul pas se referă la citirea cu mare atenție a tuturor instrucțiunilor de montaj care se află pe ambalajul parchetului pe care l-ai achiziționat. În felul acesta vei vedea recomandările producătorilor.

Este necesar să fii atent la instrucțiuni montaj parchet laminat sau la montare parchet peste cel vechi, în funcție de propriile tale nevoi. Pregătește din timp toate acele materiale necesare pentru montare parchet laminat dacă ai ales această variantă.


Evaluarea suprafeței pe care se va monta parchetul

Parchetul trebuie să fie montat pe o suprafață uscată, plană și stabilă, iar umiditatea acesteia nu trebuie să depășească mai mult de 3%. Denivelările care sunt mai mari de 2mm sau 2ml trebuie să fie prelucrate sau netezite, în funcție de caz.

Fiecare detaliu contează atunci când vine vorba despre suprafață pe care va fi montat parchetul!

Atunci când iei legătura cu o echipă profesionistă în acest domeniu, cu siguranță vei obține toate informațiile de care ai nevoie pentru a te bucură de un final excelent.  


Depozitarea și aclimatizarea parchetului

Parchetul triplustratificat se aclimatizeaza înaintea montajului, în ambalajul original, șapte zile minim. Pachetele se suprapun sau se aliniază unul lângă celălalt, astfel încât să se ventileze într-un mod corect. 

Dacă depozitarea parchetului nu se face în condiții optime, vei întâmpină diverse probleme. De aceea, nu ezită să iei în calcul indicațiile necesare legate de depozitarea și aclimatizarea parchetului.


Pregatirea stratului suport

Este esențial să verifici șapa de egalizare grosieră, iar apoi amorse, rășini, sapă autonivelanta pe baza de ciment, adezivul.

Trebuie verificată atât rezistență, cât și stabilitatea șapei. Dacă șapa nu este în regulă, această trebuie îndreptată. 

Temperatura indicată a aerului este de minim 18 grade C, a solului de minim 15, iar umiditatea între 40-60%.  Parchetul laminat se depozitează cu 48 h înainte de montare.

Podelele trebuie să fie curate în totalitate și netede!


Instalarea și finisarea parchetului

Înainte de montarea parchetului, pentru a oferi un aspect optim podelei, trebuie să fie stabilit modul montajului. Montajul poate fi clasic sau țesut englezesc. Parchetul din lemn masiv poate fi montat în diverse forme, în funcție de propriile preferințe, însă furnizorul trebuie să fie informat.

Înainte de a contacta o echipă de specialiști în domeniu, gândește-te dacă optezi pentru montare parchet peste dușumea sau montare parchet peste gresie. În felul acesta vei obține o oferta personalizată, în funcție de nevoile tale.


Adaugarea și îmbinarea plăcilor de parchet

Stabilirea punctului de pornire este un alt criteriu demn de luat în calcul. Distanța între perete și parchet trebuie să fie de 10 mm, rostul de dilatare. Iar dacă suprafață de podea este mai mare, dilatarea se împarte în segmente mai mici. După amplasare este necesară o pauză tehnologică.


Montarea plintelor

Montarea plintelor este simplă. Acestea reprezintă elemente inseparabile ale oricărui tip de interior, mascând golurile dintre perete și podea. De asemenea, sunt foarte practice. Montarea plintelor reprezintă un ultim pas, presupunând montarea plintelor la perete. Rostul de dilatație este cel care determină alegerea plintei potrivite.  O montare plintă parchet poate fi realizată de o echipa specializată în domeniu care îți garantează rezultate impecabile.


Tipuri de montare a parchetului

Montarea parchetului reprezintă un pas important atunci când discutăm despre finisarea unei camere, indiferent care ar fi aceea. Există două tipuri de montaj: montaj  flotant și montaj lipit de sapă. Fiecare dintre aceste tipuri necesită o atenție deosebită, de aceea este esențial să te documentezi foarte bine înainte de a începe treaba.


Montajul flotant

Montajul flotant presupune prinderea mecanică a plăcilor cu ajutorul unui sistem de îmbinare cu dublu click. Între parchet și sapă se adaugă folia barieră de vapori, apoi se adaugă folia PEE sau substratul din polistiren extrudat cu grosimile situate între 3mm și 5mm, sau substratul din plăci din fibre lemnoase.

Montajul flotant se desfășoară într-un timp foarte scurt. De asemenea, costurile de instalare sunt mult mai mici față de montajul lipit de sapă. În orice caz, procentul de umiditate prezent în sapă nu trebuie să constituie un criteriu în această alegere importantă. 


Montajul lipit de sapa

Montajul lipit de sapă presupune utilizarea unui adeziv special pentru parchet. Este recomandat să se utilizeze adezivul monocomponent silanic, acesta prevenind riscul pătării finisajului, permițând instalarea suprafețelor mari, fără să lase rosturi de dilatatie între camere, ceea ce este perfect.


Montarea parchetului tinand cont de suprafețele dificile

Aplicarea plăcilor de parchet poate aduce destul de multe dificultăți atunci când vine vorba despre anumite zone dificile, de aceea este necesar să acorzi mai multă atenție zonelor că acestea. De asemenea, sunt situații complicate, în care montarea parchetului presupune o mulțime de neclarități, așa cum este aplicarea parchetului într-o încăpere cu încălzire în pardoseală. 


Montajul parchetului tinand cont de tevi

Atunci când vine vorba despre montajul parchetului ținând cont de țevi, atât fierăstrăul electric, cât și freza pentru parchet reprezintă cele mai importante elemente. Așadar, află ceea ce ai de făcut:

•      Găurește placă pentru a realiza decupajul potrivit pentru țevile de instalații

•      Este necesar că găurile să fie cu minim 20 mm mai mari în diametru față de diametrul țevilor

•      Placă se decupează cu atenție

•      Apoi, după ce bucata va fi instalată, se pot folosi elemente potrivite de mascare a decupajului, astfel încât să fie un rezultat deosebit


Montarea parchetului în funcție de pragurile de la usi

În zona pragurilor este necesar să decupezi placă în așa fel încât să lași o distanță de dilatație, iar peste distanța această, să fie așezat pragul. Așază placă în zona rămasă până la ușa și verifică atât lățimea distantierului, apoi decupează placă pentru a obține dimensiunea ideală pentru spațiul respectiv. După așezarea ultimei plăci, se montează pragul.


Montarea parchetului avand in vedere imbinarea cu gresia

Montarea parchetului având în vederea îmbinarea cu gresia este destul de simplă dacă ai un profil de trecere realizat special pentru îmbinări de tipul acesta. Calculează care este distanța dintre zonele respective ale camerei și ia în considerare aproximativ 6 mm, apoi decupează placă în funcție de locul respectiv. 

După așezarea ultimei plăci, poți așeza profilul de trecere. Nu uita de faptul că se recomandă decuparea tocurilor ușii cât și a pervazurilor. 

Utilizează o bucată de parchet pentru trasare, astfel încât să obții un decupaj perfect.


Întreținerea și menținerea parchetului: sfaturi utile

Întreținerea parchetului se realizează în mod regulat, atât pentru un aspect plăcut de-a lungul timpului, cât și pentru o rezistență mai îndelungată. Asadard, menținerea parchetului îți va proteja întreagă investiție și va adaugă un plus de frumusețe și valoare locuinței tale.

Sfaturi utile:

•      Curățare uscată: Parchetul din lemn poate fi curățat în fiecare zi prin aspirare sau curățare cu o matură moale. Este esențial să îndepărtezi particulele care ar putea zgâria parchetul;

•      Curățare umedă: Mizeria trebuie să fie îndepărtată prin utilizarea unui mop din microfibră;

•      Curățare suplimentare: Este indicat să utilizezi produse pentru întreținerea parchetului. Această variantă îți garantează un finisaj lucios;

•      Menține umiditatea aerului între 45% și 60%. Având în vedere că lemnul este un produs natural, este influențat în mod direct atât de temperatura, cât și de umiditatea din jur.

•      Utilizează un polish potrivit pentru remedierea zgârieturilor sau a uzurilor de zi cu zi;

•      Folosește protectori pentru mobilă;

•      Apelează la umidificatoare în cazul în care umiditatea aerului este sub 45%;

•      Nu aplică ceară pe parchetul din lemn masiv;

•      Atenție! Pantofii cu tocuri înalte pot zgâria parchetul!


Cat costa procesul de montare a parchetului?

Este de la sine înțeles faptul că întregul proces de montare a parchetului diferă în funcție de diverși factori, de aceea, pentru mai multe detalii suplimentare, nu ezita să apelezi la o echipă de profesioniști. Această este cea mai simplă cale de a primi detaliile de care ai nevoie, precum și un rezultat pe măsura așteptărilor tale.

Parchetul este o soluție preferată de majoritatea persoanelor care dețin locuințe. Așadar, nu e greu de ghicit de ce procesul de montare a parchetului trebuie să fie făcut ca la carte!

Firește, nu ezită un preț general pentru montarea parchetului, deoarece acest proces diferă de la un caz la altul, în funcție de diverși factori, cum ar fi: dimensiunea pardoselilor, formă locuinței, tipul parchetului ales și multe altele de tipul acesta. 

O echipa specializată în domeniu va analiză alături de ține toate particularitățile acestui proiect, oferindu-ți apoi un tarif corect. 

Calitatea procesului de montare a parchetului influențează în mod clar finalul proiectului! Așadar, dacă alegi să investești în materiale de înaltă calitate și în colaborarea cu o echipa specializată în acest domeniu, nu vei fi dezamăgit.


De ce este recomandat sa apelezi la o echipa de profesionisti?

Este recomandat să apelezi la o echipă de specialiști deoarece această soluție este mult mai economică. Echipa de profesioniști este ideală pentru a reduce consumul de materiale, precum și durata de execuție a lucrărilor.

Poate că nu știi cum se pune parchetul sau ai nevoie de o montare corectă parchet laminat. Toate acestea sunt posibile atunci când iei legatura cu specialiștii!

Uneori poate că pur și simplu nu ai timp să te ocupi de unul singur de aceste probleme sau întâmpini un proiect care necesită intervenția specialiștilor în domeniu. De aceea, pentru a avea parte de rezultate excelente, cel mai bine ar fi să apelezi la o echipă de profesioniști.

Prețul montajului este determinat de măsurătorile făcute la fața locului. Îndeplinește-ți obiectivele și obține rezultate impecabile cu ajutorul profesioniștilor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *