Montaj centrală termică: informații pas cu pas pentru instalarea centralei la apartament sau casă


Informații pentru instalarea centralei la apartament sau casă:

1. Fixați centrala în poziție; instalați centrala după consultarea beneficiarului conform specificațiilor de instalare a echipamentului de încălzire;

2. Efectuați conexiunea hidraulică a apei de încălzire și de retur, precum și conexiunea apei reci și calde;

3. Umpleți sistemul de încălzire cu apă și instalați sub presiune (cu condiția ca lucrarea să fie efectuată la instalația existentă și să nu fie necesară golirea completă). Dispozitivele noi fără agent termic (apă) trebuie achiziționate pentru echilibrarea forței de muncă;

4. Urmărirea conformității cu parametrii de funcționare.


Ce este centrala termică și cum funcționează?

O centrală termică este un dispozitiv care generează căldură, care este apoi distribuită prin agenți de încălzire a fluidelor (apă, abur, aer cald, antigel). Centralele termice sunt echipate cu una sau mai multe instalații de cazane care ard combustibil în cuptoarele lor. 

Modul de funcționare al centralelor termice diferă în funcție de tipul lor și de agentul termic utilizat. De exemplu, un cazan pe gaz cu condensare este unul dintre cele mai frecvent utilizate cazane pentru încălzirea caselor, iar procesul său de funcționare este destul de complicat. 

În prima etapă, gazul arde în prezența oxigenului și a flăcării. După ardere, apa se transformă în abur. În cazul unui cazan tradițional pe gaz, acest abur este îndepărtat împreună cu restul gazului, dar în cazul unui cazan cu condensare, aburul este transformat înapoi în lichid, un proces numit condensare. Conversia gazului în vapori de apă implică o anumită cantitate de consum de energie, dar și energie eliberată sub formă de căldură. 

Ultimul pas în funcționarea unui cazan pe gaz de condensare este preluarea căldurii degajate de pe suprafața de transfer de căldură pentru a preîncălzi agentul de căldură în circulație. Principiul de funcționare al centralei pe lemne este diferit. Centrala are un sistem de încălzire cu circulație forțată. Mai exact, combustibilul, în acest caz lemnul, produce căldură și apă caldă menajeră după ardere. Desigur, procesul de funcționare diferă și în funcție de tipul centralei. Centrala clasică pe lemne seamănă mai mult cu un aragaz, care arde direct lemnul, în timp ce principiul de funcționare al centralei pe lemne este distilarea lemnului. Cu toate acestea, în ambele cazuri, aveți nevoie de combustibili solizi uscați, cum ar fi lemnul sau cărbunele. După cum am văzut, modul în care funcționează o centrală termică este direct legat de combustibilul utilizat. În toate cazurile, există un proces de ardere care eliberează căldură care ajunge la întreaga familie.


Câte tipuri de centrale termice există?

Centralele termice pot fi clasificate în conformitate cu mai multe standarde, dintre care cel mai important este agentul termic utilizat în proces de producere a căldurii și a apei calde menajere. Iată care sunt cele mai importante tipuri de centrale termice din acest punct de vedere:

 • Centrală termică pe gaz
 • Centrală termică pe lemne
 • Centrală termică pe GPL
 • Centrală termică electrică

Centrala termică cu funcționare pe combustibil solid (lemn, peleti, cărbune)

Tipul acesta de centrala termică are un succes aparte în zonele rurale. Prețul fiind mai mic decât gazul natural. Majoritatea persoanele vorbesc despre centralele termice care folosesc peleți ca și combustibili pentru că au mai mari avantaje față de lemnul clasic. Centralele termice care folosesc țevi au o poluare mai mică și pot controla mai bine temperatura și calitatea aerului din interior. Un lucru important de menționat în cazul unei centrale pe lemne este că eficiența centralei depinde în mare măsură de tipul de lemn folosit – lemnul verde poate chiar reduce producția cu 50%.

Avantaje:

 • încălzirea furnizată de centrala pe lemne nu depinde de furnizorul de gaz, permițând proprietarului să fie independent de energie;
 • lemnul este foarte ieftin și chiar și transportul este foarte convenabil în zonele montane. Există, de asemenea, un aspect de mediu. În condițiile regenerării pădurilor, lemnul poate deveni o resursă naturală și ecologică.

Dezavantaje

 • centralele pe lemn pot fi instalate numai în spații dedicate, care sunt diferite de spațiile de locuit. Sunt voluminoase și necesită un spațiu amplu de instalare. La rândul său, lemnul necesită spațiu special de depozitare.

Centrala termică în condensație pe gaz sau GPL

Cel mai frecvent combustibil pentru centralele electrice este gazul natural, deoarece are un avantaj competitiv dificil de egalat la prețuri accesibile. Dacă blocul în care se află apartamentul dvs. este conectat la gaz, este ușor să instalați un cazan pe gaz. Un alt avantaj al cazanelor pe gaz este că, cu ajutorul instalatorilor autorizați, este necesară doar o revizie minimă sau alte lucrări de întreținere.


Centrala termică electrică

Centrala electrică: este o altă opțiune pentru încălzirea rapidă și eficientă. Combustibilul utilizat, în acest caz, este electricitatea, iar prețul este destul de mic. Un lucru important de reținut atunci când alegeți o centrală electrică este că veți obține la fel de multă energie electrică pe cât pretinde producătorul. Acesta este și un avantaj, deoarece în acest fel, puteți înțelege consumul lunar de energie electrică al întregii case pentru încălzire.


Spații în care poate fi montată o centrala termică

Poți monta o centrală termică în următoarele spații:

 • pe peretele exterior al bucătăriei sau al balconului
 • poți și să integrezi centrala în mobilier

Montare centrală termică la casă

Primul pas este de a stabili centrala în poziție; instalați centrala după ce vă consultați cu beneficiarul în legătură cu specificațiile de instalare a echipamentului de încălzire. În al doilea pas trebuie să efectuați conexiunea hidraulică a apei de încălzire și de retur, dar și conexiunea apei reci și calde. Și în al treilea pas completați sistemul de încălzire cu apă și instalații sub presiune, lucrarea trebuie să fie efectuată la instalația existentă și să nu fie necesară golirea întreagă. Aparatele noi fără agent termic (apă) trebuie cumpărate pentru echilibrarea forței de muncă;


Instalare centrală termică la apartament

Începând cu faza de deconectare a furnizorului de energie termică RADET, instalația de încălzire a apartamentelor pe gaz trebuie autorizată la toate nivelurile. Deoarece este un sistem conectat la o instalație de gaz, instalarea echipamentelor de încălzire a apartamentelor trebuie autorizată de ANRE (Agenția Națională de Reglementare a Energiei, domeniu reglementat anterior și autorizat de ANRGN) înainte de a putea fi conectat. Centralele electrice pe gaz sunt sisteme de presiune și necesită autorizarea ISCIR (inspecția națională a cazanelor, vaselor sub presiune și controlului echipamentelor de ridicare). Este o formă legală de înregistrare a echipamentelor de încălzire în registrul agențiilor de inspecție, înregistrare și control.


Montare centrala termica pe balcon

Există și această posibilitate de ați monta centrala termică pe balcon. Această alegere aduce un mare avantaj cum ar fi: economisești spațiul. Spațiul din casă este foarte important și trebuie să știm să îl gestionăm cat mai bine. În plus, multe persoane aleg această variantă.


Descoperă locurile în care NU trebuie sa fie amplasată o centrala termică

Unde nu ai voie să instalezi o centrală termică:

 • în dormitor sau sufragerie;
 • pe balcoane deschise sau orice spații în care poate exista pericol de condens sau îngheț;
 • dacă echipamentul va fi instalat într-o școală sau grădiniță, acesta nu trebuie instalat sub clasă;
 • dacă este instalat într-un spital, este interzisă instalarea acestuia sub sala de operație, salon sau sala de consultații;
 • nu se pot instala centrale electrice sub sala de spectacole;
 • centrala nu va fi instalat într-o cameră prăfuită sau umedă;
 • centrala nu trebuie instalată într-o cameră care poate avea poluare a aerului (frizerie, tipografie, curățătorie etc.);
 • centrala nu  va fi instalată niciodată pe un perete din materiale combustibile (cum ar fi lemnul);
 • este interzisă instalarea centralelor electrice în încăperi în care sunt depozitate materiale inflamabile și explozive;
 • dacă centrala are o cameră de ardere deschisă sau o ventilație naturală, acesta nu poate fi instalat în baie.

Recomandări privind alegerea componentelor necesare unei centrale termice

În funcție de preferințe, există opțiuni multiple de achiziție pentru componentele necesare unei centrale termice. Este important să alegeți componente de calitate și care să se potrivească tipului de locuință. În plus, dacă acestea vor fi alese corect centrala va funcționa corespunzător.


Alegerea caloriferelor: sfaturi utile

 1. Puterea termica pe radiator – este un criteriu de comparație relevant, pentru că aceasta trebuie să satisfacă necesarul de căldură al încăperii în care este montat radiatorul.
 2. Lungime aripioare convectoare – pentru asigurarea unei puteri termice mărite.
 3. Masa totala (kg) – rezultă din grosimea tablei și lungimea totala pentru o durata mare de viață.
 4. Țara de proveniența / producător cu experiența.
 5. Termen de garanție – distribuitorul își asumă responsabilitatea remedierii sau înlocuirii produsului, pe cheltuială sa, dacă se constată defecte de fabricație.

Cum sa alegi conductele de încălzire

În alegerea conductelor de încălzire merită sa avem în vedere:

 • Cantitatea de căldură cu care lucrăm și geometria centralei termice;
 • Distanța și orientarea relativă față de centrala termică;
 • Se stabilește diametrul conductelor în funcție de numărul de calorifere;
 • Nu în ultimul rand bugetul disponibil achiziționării conductelor;

Alte materiale necesare la instalare

Alte componente necesare și obligatorii ale instalației pentru o bună funcționare a unei centrale termice sunt:

 • kit de evacuare gaze
 • regulator gaz
 • termostat
 • robineți si coturi
 • filtru calcar
 • detector gaze
 • calorifere

Cât costă instalarea unei centrale termice? Prețuri

O centrală termică pe gaz Vaillant care se poate monta și la casă și la apartament maxim 160 mp ajunge la suma de 3350 ron.


Montarea centralei termice: Etape și sfaturi practice

Timpul real de instalare a echipamentelor de încălzire din apartament este de până la o săptămână, iar timpul necesar pentru înlocuirea noului echipament este semnificativ redus. Această lucrare va fi realizată împreună cu instalatorii companiei autorizate ISCIR și va fi finalizată sub punerea în funcțiune și autorizarea sistemului de încălzire.

Rezumând procesul de autorizare și cost, să punem o întrebare: Cât costă instalarea unei centrale termice? Estimarea include: costul deconectării de la furnizorul local de termoficare (diferit de la un loc la altul); prețul racordului la gaz și documentul de autorizare pentru instalarea sistemului de gaz; puterea și modelul cazanelor de apartament; costul componentelor instalate; instalarea și punerea în funcțiune propriu-zise (în unele centrale electrice). Furnizorul (oferă gratuit) și prețul forței de muncă a autorizației echipamentului.


Montarea centralei termice cu tiraj fortat

Centralele termice cu ventilație forțată sunt cele mai populare din România, în special în apartamente și case. Conform principiului de funcționare al acestui tip de centrală, aerul necesar pentru ardere este preluat din exterior, iar centrala este complet etanșă. Gazele produse în urma arderii sunt, de asemenea, evacuate din cameră. Acest tip de centrală poate fi instalată într-un spațiu mic, iar aerul de ardere și gazul generat circulă prin sistemul țeavă în țeavă, care poate fi evacuat prin peretele din afara casei. Următoarele sunt regulile principale pentru instalarea centralei cu tiraj forțat: Camera în care este instalat centrala trebuie să aibă o suprafață de sticlă suficient de mare. În funcție de materialul peretelui: perete de cărămidă: suprafața de sticlă 0.05 mp la fiecare cub de volum al camere; pereți din beton suprafață de sticla 0.03 mp la fiecare cub de volum al încăperii.


Montarea centralei termice cu tiraj natural

Centralele termice cu tiraj natural sunt potrivite în special pentru spații rezidențiale sau comerciale mari. Acest lucru se datorează faptului că gazele de eșapament provenite din combustibilul ars sunt emise prin coș, la fel ca o sobă. Într-o clădire de apartamente, este aproape imposibil să instalați acest coș de fum dacă nu există așa ceva la clădire. Următoarele sunt regulile principale pentru instalarea unei centrale cu tiraj natural: Volumul net al încăperii în care este instalată centrala (camera de zi trebuie să aibă cel puțin 18 metri cubi, iar bucătăria și bucătăria să aibă cel puțin 7,5 metri cubi). În cazul unui birou; camera trebuie să aibă o priză de aer în partea de jos a peretelui, la maximum zece centimetri de podea.


Condiții pentru instalarea corespunzătoare a centralei termice

Rolul centralelor termice este de a furniza căldură în sezonul rece și apă fierbinte pe tot parcursul anului. Pentru a vă bucura de cea mai bună eficiență a instalației cât mai mult timp, trebuie să o utilizați corect și să o protejați. Alegerea locului cel mai potrivit pentru amplasarea centralei termice vă va ajuta să obțineți cea mai bună eficiență. În primul rând, trebuie respectate regulile de siguranță luate în considerare de proiectant la redactarea documentelor tehnice.


Punerea în functiune a centralei termice

Personalul autorizat să pună în funcțiune centrala termică va efectua următoarele operațiuni:

 • verificați aparatul care trebuie pus în funcțiune și compatibilitatea acestuia cu tipul de gaz utilizat;
 • respectați instrucțiunile producătorului pentru a verifica instalarea corectă a echipamentului;
 • verificați conexiunea corectă a echipamentului la rețeaua de gaze, rețeaua de alimentare, rețeaua de alimentare cu apă și emisia de gaze arse;
 • furnizați combustibil pe gaz, apă și electricitate pentru echipamente;
 • verificați etanșeitatea circuitului de combustibil și apă;
 • verificați funcționarea sistemului de reglare și protecție;
 • ajustează parametrii de intrare în dispozitiv;
 • porniți dispozitivul și efectuați ajustările necesare pentru cea mai bună funcționare a acestuia;
 • verificați funcțiile de reglare și protecție termică;
 • măsurați parametrii de funcționare, care sunt trecuți în raportul de verificare.

Ce acte sunt necesare autorizarii de functionare pentru centrala termica?

Centrala termică efectuează o procedură de punere în funcțiune (PIF) imediat după instalarea unei autorizații de funcționare (AF) constând din măsurători specifice. Este obligatoriu din punct de vedere juridic. Pentru fiecare autorizație de inspecție, trebuie să pregătiți următoarele documente: document de cumpărare a centralei (factură), manual de utilizare cazanului proiect instalare gaz, instalare gaz și înregistrare, declarație de conformitate a companiei pentru efectuarea instalării.


Întreținerea corespunzătoare a unei centrale termice

Pentru a evita apariția defecțiunilor la centrala termică și pentru a prelungi durata de viață se recomandă următoarele:

 • alege puterea centralei termice în funcție de necesarul de încălzire pentru spațiul de locuit, nu în funcție de temperatura dorită pentru apa menajeră;
 • nu suprasolicita centrala termica;
 • citește cartea tehnica a centralei termice pe care ai cumparat-o si montat-o în locuința ta;
 • schimbă bateriile termostatului cand incepe sezonul rece;
 • cheamă o echipă autorizată pentru verificarea tehnică periodică;
 • curăța circuitul – curățarea întregii instalații, de la calorifere la centrala termică propriu-zisa, înainte de începerea sezonului rece.

Revizii periodice ale centralei termice

Inspecțiile tehnice periodice ale centralelor termice reprezintă o măsură preventivă de siguranță. Pentru a preveni eventualele situații neplăcute, acest proces este o obligație legală a proprietarului. Verificarea tehnică a centralei termice se efectuează în mod regulat, dar dacă este necesară o verificare suplimentară, aceasta poate fi efectuată și la cererea explicită a proprietarului.


Centralele termice: avantaje și dezavantaje

 Avantajele utilizarii unei centrale termice?

 • îmbunătățirea eficienței este unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării centralelor pe gaz. Mai ales când vorbim despre noi modele de centrale în condensare, eficiența acestora depășește procentul maxim de 100% în majoritatea cazurilor.
 • ușurința de întreținere este un alt motiv pentru care ar trebui să cumpărați o centrală pe gaz pentru locuința dumneavoastră;

Dezavantajele centralelor termice

 • pierdea silențiozității, sesizată la echipamentele a cărei durată de funcționare depășește un anumit prag. Acest lucru ar putea fi un motiv pentru care sa optezi pentru un alt tip de sistem de încălzire;
 • trebuie conectat la rețeaua de gaz metan, ceea ce nu este întotdeauna posibil, mai ales în anumite zone ale țării. În acest caz, ar trebui să luați în considerare centralele electrice;
 • costurile conexiunii la rețea sunt ridicate;
 • mulți oameni evită instalarea centralelor pe gaz, deoarece această decizie implică costuri de conectare considerabile.

De ce este recomandat sa apelezi la o echipa de specialisti

Este important sa apelăm la o echipa de specialisti pentru că principalul lor scop este să prevină toate problemele care pot interveni. Ei se vor ocupa de instalarea, îngrijirea și repararea dacă este cazul în cel mai scurt timp posibil, scutindu-te pe tine atât de probleme nedorite cât și de timp irosit de obicei în cazul în care  apelezi la amatori. Cel mai important, experiența își spune cuvântul, astfel apelarea la niște specialiști devine cea mai bună variantă indiferent de situație.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *